image-title-here Goedendag, ik ben Jaap Cramer (*1984), getrouwd met Reinate, vader van 3 lieve kinderen.

Ik werk als deeltijd-predikant. In september 2023 begonnen in het Lichtbaken in Rijsenhout. Hiervoor (2014-2023) verbonden geweest aan de Verbindingskerk in Heerde/Epe.
Daarnaast is muziek belangrijk voor mij. Ik speel graag piano en schrijf muziek.

Preken maken vind ik mooi. Het voelt erg luxe dat ik voor mijn werk de bijbel mag induiken, kan nadenken over wat het betekent, hoe dat woord vertaald kan worden naar vandaag en daar iets van door te geven in de kerkdienst of tijdens een bezoek.

Gebruik
Deze preken zet ik online zodat wie dat wil ze nog eens kan teruglezen.
Het blijven momentopnamen; de ene preek is beter dan de andere. Daarnaast ik let niet op spelling (ben ik niet zo best in, haha). Ik schrijf mijn eigen spreektaal, en ik kan me voorstellen dat sommige zinnen daarom een beetje raar lezen. Dat zij zo…

Ben je op zoek naar een preek om te lezen, dan mogen ook deze preken vrij gebruikt worden. Dan verwacht ik wel van preeklezers dat ze me dat laten weten, en ook waar en wanneer. Ook ben ik benieuwd in welke mate je het nodig vond de preek aan te passen aan je eigen taalkleed.
Aan de liturgie die erbij staat is zorg besteed. Het komt regelmatig voor dat ik in de preek nog weer verwijs naar een lied. Wil je het aanpassen? Dan kan dat, maar kijk altijd even na of verwijzingen in de preek dan nog kloppen.